Portes Obertes a la Barnahus de Barcelona

15/04/2024 | Fundació Infància i Família, Jornades i Congressos

El passat divendres 12 d’abril es va portar a terme la jornada de portes obertes del servei Barnahus a Barcelona, gestionat per la Fundació Infància i Família.

La Barnahus (Casa dels Nens i Nenes en islandès) és un model d’atenció integral on tots els departaments que intervenen en un cas d’abús sexual infantil es coordinen i treballen sota el mateix sostre per atendre el nen o la nena víctima. És un espai amigable i amè, lluny de comissaries i hospitals, que compta amb un entorn sensible a les necessitats dels nens i nenes: decoració adaptada a la seva edat i professionals especialitzats en victimologia infantil.

Aquest model posa l’infant al centre perquè no s’hagi de desplaçar en els diferents serveis implicats en el cas, ni repetir tantes vegades la seva història. El desig que es persegueix amb aquest model és que, el nen o nena en lloc d’anar a comissaria o jutjat a prestar declaració, aniria a la Barnahus on se li fa directament una entrevista forense en un entorn facilitador i sensible, amb un equip que tindria cura del seu benestar, amb l’objectiu que no hauria de repetir el relat en més ocasions, ja que l’entrevista seria enregistrada o es faria la prova preconstituïda en un circuit tancat amb el jutge, fiscal i altres operadors/res inclosos en el procediment del cas. En les mateixes instal·lacions de la Barnahus el nen o nena podrà ser valorat per un metge especialitzat en abús i podria rebre tractament psicològic per especialistes en teràpia psicològica clínica sanitària, de ser necessari.

“Aquest recurs permet millorar l’atenció de la víctima, per evitar que se senti desatesa o pateixi encara més”, ha assegurat el conseller de Drets Socials, Carles Campuzano, qui ha visitat el nou servei de Barcelona el passat divendres juntament amb la consellera de Justícia, Drets i Memòria, Gemma Ubasart i la tinenta d’Alcalde de Barcelona, Mª Eugènia Gay.